Какво е гранола?

3

За всеки, който се задържа пред щандовете със здравословни закуска това едва ли е нещо ново, но все пак няма как да не споделим каква е ситуацията от нашата камбанария на производител… Какво е гранола все пак? Тип зърнена закуска, обикновено направена чрез изпичане на микс от овес, ядки, семки, зехтин и подсладител е първоначалният отговор, но за някои е била и нещо много повече.

Откъде тръгва гранолата?

Първото появяване на гранолата е през далечната 1863 г. когато д-р Джеймс Калеб Джаксън натрушава пълнозърнесто брашно тип “Грахам”, изпича го и го нарича “Гранулата на Джаксън”. Скоро след това д-р Джон Келог, от небезизвестната фирма Kellogg’s, прави микс от овес, царевично и пшенично брашно. Той също нарича своето произведение гранула. И да, няма правописна грешка – и двамата наименоват техните творения „гранула„. Тук обаче се появява и първият конфликт около гранолата, а именно – д-р Джаксън осъжда Келог и той е принуден да промени името на „гранола„. 

Възраждането на гранолата

Чак до 1960 година гранолата не успява да придобие популярност. През тази година, обаче, Лейтън Гентри разработва рецептата, позната ни днес, и благодарение отчасти на хипи движенията в Америка и нуждата голямо количество хора да бъдат изхранени по фестивалите, любимата ни закуска се възражда. Духът на хипи културата свършва своята работа за възраждането на гранолата и да припомни на хората нейния страхотен потенциал (и най-вече вкус).

Гранолата днес

В днешно време има много голямо разнообразие на гранола. Основата продължава да бъде запичане на микс от овес и ядки. Стига да се използват качествени продукти и да няма добавени консерванти, този микс е много здравословен. Хубаво е винаги да прочетете съдържанието на кутиите, за да се ориентирате. Добър признак за качествена гранола е сравнително високото съдържание на протеин. Това означава, че не са използвани много “запълващи” продукти. Имам предвид продукти като брашно, оризови топчета и подобни. Друг признак за качество е типът подсладител, който е използван. 

Обикновено гранолата се яде като повечето зърнени закуски – с мляко. Същевременно сме установили, че нашата гранола е много приятна с кисело мляко, което позволява да изпъкне вкусът на меда. Други варианти за консумация са с кокосово мляко или други по-леки алтернативи на млякото. Ако сте на път, можете да я хапвате и без нищо (а и не само ако сте на път). 

Заключение

Повечето от нас имат изградени навици за това какво да закусваме. Същевременно, точно както и другите за другите хранения, е важно да разнообразяваме и да разширяваме набора от хранителни вещества, които приемаме след като станем. Ако сте решили да намалите въглехидратите, да приемате повече протеин и фибри, непременно трябва да пробвате как ще ви се отрази яденето на гранола сутрин

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn

© Kashoka 2024 Powered by Dream Marketing